Meteen naar de inhoud
Home » Keith Moon op Westend…of toch niet

Keith Moon op Westend…of toch niet

Het is Polydor-man Freddy Haayen die Roger Daltrey, Pete Townshend, John Entwistle en Keith Moon, kortom The Who, voor de eerste keer naar Nederland haalt. De op dat moment 18-jarige Jacques Senf organiseert het concert in de Marathon aan de Savornin Lohmanlaan 380 in Den Haag. We schrijven dinsdag 21 september 1965.

Omdat The Who zonder versterkers en drumstel naar Nederland komt zal er apparatuur geleend moeten worden. Jacques Senf meent dat drummer Keith Moon in de nacht van 20 op 21 september zijn drumstel uit het hotelraam in Delft gooide. Wij hebben onze twijfels daarbij; waarom wél een drumstel meenemen naar Nederland en géén versterkers? Wie ’t écht weet mag ’t zeggen. Hoe dan ook, de Selmer versterkers en het Premier drumstel van The Haigs worden ingezet. Gitarist Townshend en bassist Entwistle hebben hun eigen instrumenten, Danelectro Bullhorns, vanuit Engeland meegenomen.

The Who aan de achterkant van de Marathon, even voor hun optreden. Op de achtergrond: Fritz Al. Foto: Fritz Al. 

Over de hoeveelheid publiek lopen de schattingen uiteen: 150 tot 400 wordt genoemd, maar naar onze mening passen er nog niet eens 250 mensen in de toch kleine Marathon. Weliswaar wordt iedereen verzocht op de grond te gaan zitten, maar toch. Het concert begint en het aanwezige publiek (en vooral de mannen van The Haigs) wachten af of The Who wel of niet hun reputatie waarmaakt. Gaan de dure Selmers aan flarden, gaat het Premier drumstel van het podium, of brengen de mannen het respect op de boel heel te houden?

Helaas, wij waren er niet bij, en hebben het volgende slechts van horen zeggen. Na een nummer of acht gespeeld te hebben moet de band stoppen. De Selmers hebben constant op 10 gedraaid en hebben het begeven. Naar verluidt is het Premier drumstel ook niet meer geheel zoals het eerder is neergezet. Bevreesd voor een herhaling door opstandige jongeren die bij het concert van The Rolling Stones op 8  augustus 1964 in de Kurzaal ietwat te veel uit hun dak gingen, is het Fritz Al, die avond beveiligingsman én manager van onder meer The Empty Hearts, die razend snel andere versterkers (VOX AC100) van The Empty Hearts ophaalt. The Who speelt die avond door op de aanmerkelijk zwaardere VOX-versterkers en zowaar, na het laatste nummer kan de apparatuur onbeschadigd retour naar Fritz Al. Over het drumstel doet een ander verhaal de ronde.

The Who op het podium van de Marathon, voor de onderbreking. Links, zittend, met zwarte bril: Freddy Haayen, tweede van rechts, staande op het podium: Jacques Senf. Foto: Ellen Pronk.

Het is met name Jaap Eggermont van (toen nog) The Golden Earrings die ervan overtuigd is dat Keith Moon tijdens het concert in de Marathon op zijn Westend drumstel speelde. De vooralsnog enige foto van het concert toont echter ontegenzeggelijk aan dat Moon speelde op de Premier set van The Haigs. Op het podium is niets van Westend te bekennen. Misschien is er vooraf gerepeteerd met de Westend set? Aan de andere kant: waarom zou je dat doen, als je met het Premier drumstel het podium opgaat?
Of Keith Moon na de wisseling van geluidsappartuur op de Westend van Jaap Eggermont speelde omdat ook de Premier niet meer geheel de oude was, wij weten het niet. We hebben het noch ontkend, noch bevestigd gekregen. Maar misschien duikt de ultieme foto, Keith Moon op het Haagse Westend drumstel van Jaap Eggermont alsnog op. Zoekt u even mee?  

Nagekomen, op 2 november 2021, bericht van Hugo Gordijn op Facebook:

Fritz Al staat erachter, die had de complete installatie van de Davies (gloed nieuw) en hartstikke duur uitgeleend aan de The Who! Inclusief drumstel!
Wij waren daar persoonlijk aanwezig met Group 1850 om te repeteren en moesten als de donder inpakken voor de The Who en Fritz Al was bezig zijn installatie te monteren voor de The WHO.

Redactie: Waar The Who op speelde die avond wordt er hiermee niet duidelijker op… Frappant is wel, dat The Davies een Westend drumstel hadden!