“Bij De Hooge was niets te gek”
Cesar Zuiderwijk (1948). Bevlogen van drummen, zijn grootste passie. Koopt na het tijdperk augurkenblikken een (glitter-rode) Trixon. Speelt daarmee bij The Sexplosions (schoolband), is invaller bij René and the Alligators, drumt bij The Ladybirds, Hu & The Hilltops, Livin’ Blues en is sinds 1970 drummer van Golden Earring. Cesar gaat bij Livin’ Blues over op Ludwig en breidt die set bij de Earring uit tot een Westend / Ludwig combinatie. Hij zal later kortstondig overstappen op Fibes. Inmiddels speelt hij al decennia lang op Pearl (en Zildjian).
We zijn iets te vroeg voor de afspraak met Cesar Zuiderwijk in zijn drumschool aan de Prinsenstraat in Den Haag en hij vraagt ons even te wachten. “Ik moet nog een paar minuten lesgeven, dus vermaak je zolang”. Dat blijkt niet moeilijk: aan de wanden platenhoezen en posters van de Earring, aangeboden ingelijste Zildjian bekkens, maskers, een officieel straatnaambord met de tekst “Golden Earringstraat” (Almere), een aantal nieuwe modellen (Pearl) drumkrukken, brieven en foto’s van Jim Chapin en talloze drumgerelateerde hebbedingetjes. We ontdekken enkele wonderlijke attributen die zijn gebruikt bij Cesars theatertour Slagdroom (de stokkenmaak-machine!), het elektronische drumvest van Cesar en wat materiaal dat we kennen van een aantal jaren geleden. Het wachten geeft ons ook even tijd de twee door ons meegenomen Westend snares alvast uit te pakken.
Cesar (met drumstokken in z’n hand) heeft tijd voor ons en grijpt onmiddellijk naar de Westend snares. Ze worden tot in detail bekeken en bespeeld. (Ooit een drumsolo van Cesar gehoord op één oude Westend snare? Wij wel!). “Niet te geloven dat dit spul bijna 50 jaar oud is”, is het compliment aan de bouwers. “Voelt goed, klinkt lekker en ziet er nog altijd prima uit”. Dan, van de hak op de tak: “Moet je dit eens aanpakken” en drukt ons het nieuwste model snaredrum uit de Reference serie van Pearl in de hand. De 14″ x 5″ snare is lood- en loodzwaar en we zien maar liefst 20 (!) lagen maple. Heel wat anders dan de lichte, dunne Westend snare.
Op onze vraag wat Cesar had met Westend heeft ‘ie een helder antwoord: “Weinig, al vond ik het heel goed spul. Toen ik van Livin’ Blues naar de Earring ging, speelde ik op een (Black Oyster) Ludwig. Ik wilde toen uitbreiden met twee bassdrums van 26″ en was aangewezen op Westend van De Hooge. Ludwig kon op dat moment niet leveren wat ik wilde en op het Westeinde konden ze welke maat dan ook maken; bij De Hooge was niets te gek. Bassdrum pootjes van Ludwig onder de Westend ketels en klaar. Ik heb toen de hele set rood bekleed. Later heb ik de hele boel opnieuw bekleed in koperkleur. Bij De Hooge kon je heel veel kleuren bekleding kopen. Ik zal zo’n beetje drie, vier jaar op de combinatie Westend / Ludwig hebben gespeeld. Eén van die twee Westend bassdrums is verdwenen, ik meen na een weddenschap. Er zal nu wel iemand een leuke salontafel hebben”.
Noot redactie: De koperen Westend / Ludwig set van Cesar is naar het museum RockArt in Hoek van Holland gegaan, de verdwenen 26″ Westend bassdrum is nagemaakt met gebruikmaking van originele Westend en Ludwig onderdelen).
We babbelen nog wat over Westend (zo is de wereldhit “Radar Love” opgenomen met de twee 26″ Westend bassdrums) en Cesar laat ons zijn lesruimte in zijn grote, mooi ingerichte kelder zien waar vier fraaie Pearl drumstellen staan opgesteld, waaronder een linkshandig opgestelde set.
We krijgen in vertrouwen te horen welke stunts Cesar nu weer aan het bedenken is en welke plannen hij heeft voor zijn nieuwe theatertours, de komende jaren. Our lips are sealed.
Bij het weggaan vertellen we Cesar dat we die middag Tonny Nüsser treffen. “Doe ‘m de groeten van me”, zegt Cesar. Haagse drummers, ze kennen elkaar allemaal.