Meteen naar de inhoud
Home » Het drumstel van Jay Baar ( Q65 )

Het drumstel van Jay Baar ( Q65 )

Op zaterdag 22 november 2008 vond op de CD- en Platenbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht in de fraaie stand van RockArt de onthulling plaats van het verloren gewaande, maar teruggevonden originele Westend drumstel van Jay Baar, de helaas veel te jong overleden drummer van Q65. Jay Baar overlijdt op 7 november 1990 in zijn woonboot in Amsterdam, op 41-jarige leeftijd.

Het drumstel werd onthuld door de drie nog levende Q65 leden Frank Nuyens, Joop Roelofs *) en Peter Vink. Naast het drumstel van Jay Baar waren er meerdere fraaie Westend sets te bewonderen. Het was, mede door de aanwezigheid van de drie leden van Q65, nog lang gezellig in de stand van RockArt!  

*) Joop overleed op 2 oktober 2018.

Onthulling in 2008 van de teruggevonden Westend-set van Jay Baar.

Na enig speurwerk blijkt dit de geschiedenis van het Westend drumstel van Jay Baar:

Jay schaft zijn zwart parelmoer Westend drumstel (bassdrum, tom, staande tom), een Premier snare, bekkens en Olympic hardware aan bij de firma J. de Hooge & Zn. op het Westeinde. Het is niet geheel duidelijk wanneer dat was, ook Joop Roelofs heeft daar het definitieve antwoord niet op, maar vermoedelijk is dat nadat Jay zijn eerdere groep Leadbelly’s Ltd verlaat en hij in Q65 stapt.
Jay speelt vanaf de oprichting van Q65, in januari 1965, op deze Westend-set. Vanaf 21 mei 1965 wordt er met de set opgetreden. Dit eerste optreden van Q65 vindt plaats aan de UTS, Duinstraat, Scheveningen.

Jay verkoopt in 1966 voor 300 gulden het drumstel (inclusief de bijbehorende rode Westend-koffers, maar zonder snaredrum, standaards en bekkens) aan Paul Wiggers in Den Haag. Het Q65-logo + de “West End” belettering op het bassdrumvel heeft Jay verwijderd.
Paul haalt de door hem gekochte 3-delige Westend set (samen met een collega in een Fiat 600!) op in de woonboot “Anja” aan de Soestdijksekade in Den Haag, waar Jay met zijn adoptie-ouders Jan en Annie woont.
Mogelijk heeft Jay geld nodig om het 5-delige silver sparkle Ludwig Classic drumstel te kunnen kopen waarmee we hem daarna zien tot het stoppen van Q65 in de originele bezetting, eind 1967. Vermoedelijk kocht Jay de Ludwig set bij Nico Servaas in Den Haag.

In 1967 ruilt Paul Wiggers de Westend set in tegen een donkergroene Renault 4L bij Rinus Notting, eveneens in Den Haag. Bij Rinus belandt de set uiteindelijk op zolder. De zoon van Rinus, Carlo Notting, schenkt 41 jaar later, in september 2008, het drumstel aan Museum RockArt.

Joop Roelofs brengt, net als hij dat in 1965 deed, in november 2008 het handgesneden Q65-logo, met plakfolie aan op het bassdrumvel. De West End belettering (i.p.v. Westend) laat hij dit keer achterwege.

Na de onthulling van het teruggevonden drumstel op 22 november 2008 is de set geplaatst in de permanente expositie van Museum RockArt in Hoek van Holland.

Met dank aan Joop Roelofs en Paul Wiggers.